Why you should go to the dentist this year

DeStandaard - 07/07/2015 | Bron: Belga

Vanaf 1 januari 2016 zullen de meeste Belgen meer betalen voor hun tandartsbezoek als ze niet minstens een keer per jaar bij hem langsgaan. Om volgend jaar onaangename verrassingen te vermijden, raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen de bevolking dan ook aan om in 2015 minstens een keer bij de tandarts langs te gaan. Wie dit bezoekje overslaat, loopt namelijk het risico om tot twee keer zoveel remgeld te betalen.

Om de preventie en aanpak van tandproblemen te verbeteren, treedt vanaf 1 januari 2016 een ‘mondzorgtraject’ in werking. Deze maatregel moet de Belgen aanmoedigen om regelmatig hun tanden te laten controleren en zal een grote impact hebben op de terugbetaling van de tandverzorging.

Beloning

Concreet betekent de nieuwe maatregel dat een persoon die in 2015 minstens een keer zijn tandarts geraadpleegd heeft, en in 2016 teruggaat om bijvoorbeeld een tand te laten trekken, remgeld van 7 euro zal betalen. Een persoon die in 2015 niet naar zijn tandarts is geweest, zal voor hetzelfde 14 euro remgeld betalen. De bedoeling is dus om goede gewoontes te belonen.

De maatregel zal van toepassing zijn op alle verzekerden boven de 18 jaar, behalve de rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming. De regel geldt niet voor preventieve zorg, raadplegingen en orthodontie.

Mensen zullen vanaf volgend jaar dus vooral meer betalen voor conserverende zorg als ze te weinig aan preventie hebben gedaan. Het tandzorgtraject is bedoeld om de Belgen te sensibiliseren over het belang van een jaarlijks bezoek aan de tandarts.

Overview news